Heeft u een zilveren sieraad gekocht, maar weet u niet of het echt zilver is? Hier leest u hoe u kunt controleren of uw zilveren sieraad echt is!
De belangrijkste metalen voor sieraden zijn goud en zilver, maar ook staal, koper, platina, enz. Metaal alleen is vaak niet sterk genoeg om een sieraad te maken. Daarom is het nodig een legering te vormen, een combinatie van verschillende metalen. Er zijn ook zilverkleurige sieraden op de markt, die aan de oppervlakte lijken op zilveren sieraden, maar die niet van zilver zijn gemaakt en daarom niet dezelfde kwaliteit hebben. Er zijn verschillende tests die u kunt uitvoeren: de magneettest, de toetstest, de bleektest enzovoort. Laten we ontdekken wat de meest effectieve methoden zijn om zilver te identificeren. Wij helpen u te ontdekken hoe u zilver kunt herkennen en het verschil kunt zien tussen zilveren en verzilverde sieraden.
GEBRUIK JE OBSERVATIEVERMOGEN: DE STOOT
Edelmetalen sieraden hebben altijd een keurmerk om de kwaliteit ervan te authenticeren. Met het keurmerk kan de fabrikant of ontwerper de herkomst, de titel en de oorsprong van het zilveren voorwerp aangeven. Er zijn allerlei soorten keurmerken. In het geval van zilveren sieraden zult u een van de volgende keurmerken moeten vinden:
- Het 925 keurmerk
Dit is het meest voorkomende keurmerk. Het bestaat uit het graveren van het cijfer 925 op uw sieraad (bijvoorbeeld aan de binnenkant van een ring). Dit merk betekent dat het zilvergehalte van uw sieraad 92,5% bedraagt, d.w.z. 925 g voor een stuk van één kilo. In dat geval worden uw sieraden “massief zilver” genoemd (boven 80% zilver heet het massief zilver).
- Het hoofd van Minerva en het hoofd van Mercurius
Deze twee keurmerken worden aangebracht op zilveren sieraden die in Frankrijk zijn gemaakt. Deze keurmerken garanderen dat uw sieraad meer dan 92,5% zilver bevat. Deze twee keurmerken staan in een achthoek of in een afgeknotte ovaal.
- De letter V
Dit keurmerk is voorbehouden aan vermeilsieraden van zilver met een dun laagje goud.
De drie bovenstaande keurmerken zijn de bekendste. Natuurlijk zijn er nog andere, zoals :
- zwijnenkop,
- krab,
- de snuitkever,
- de zwaan
- of de duif.
CHEMIE OM JE TE REDDEN!
Helaas kan een keurmerk gemakkelijk worden nagemaakt. Het waarnemen van het keurmerk is dus geen absolute garantie dat uw sieraad authentiek is. Om verder te gaan in uw onderzoek, moet u gebruik maken van chemie. Bij de samenstelling van een zilveren voorwerp worden verschillende metalen gebruikt, de zogenaamde legeringen. Het zijn deze legeringen die zilverallergie kunnen veroorzaken. Zuiver zilver is, net als zuiver goud, een niet-allergeen metaal, maar in combinatie met een ander metaal kan het allergieën veroorzaken. Echte zilveren sieraden bestaan hoofdzakelijk uit zilver. U kunt uw sieraden testen om na te gaan of ze echt zilver zijn en niet alleen verzilverd.
OXIDATIETEST
Om deze test uit te voeren, hebt u een recipiënt nodig (kom, glas, slakom, enz.), wat grof zout en uw zilveren juwelen.
Dompel uw sieraden onder in zout water (met grof zout). Als uw sieraden na een paar uur in contact met de zoutoplossing van kleur zijn veranderd, zijn ze niet van zilver. Een van de eigenschappen van zilver is dat het niet oxideert in contact met zout water. U kunt geoxideerde zilveren sieraden echter wel schoonmaken met zout water. Zilveren voorwerpen oxideren op natuurlijke wijze na verloop van tijd in contact met water of lucht, waardoor een zichtbare reactie op het zilver ontstaat, die zwart wordt.
U vindt ook gerhodineerde zilveren sieraden, die voorzien zijn van een dun laagje rhodium om het voorwerp te beschermen tegen oxidatie.
TOETSSTEEN TEST
Er is nog een andere methode om zilveren voorwerpen (juwelen, zilverwerk, bestek, enz.) te testen. Dit wordt touchstone testen of touchau testen genoemd. Hiervoor heb je een toetssteen nodig, d.w.z. een zwarte jaspissteen. Je moet ook een zilverstaal (touchau) hebben. Dit zilveren voorwerp dient als referentie. Ten slotte hebt u een flesje zuur nodig om te reageren met het metaal dat u test.
De test bestaat uit het wrijven van uw sieraad tegen de toetssteen. Doe hetzelfde met het zilvermonster dat je hebt. Strooi vervolgens zuur op beide merktekens en laat ze reageren. Als beide vlekken aan het eind van de test dezelfde kleur hebben, zijn uw sieraden echt!
Aarzel niet om garantie te vragen als u zilveren sieraden koopt.