Van zilver en goud wordt gezegd dat het niet-allergene edelmetalen zijn. Het is dus niet helemaal juist om te zeggen dat je allergisch bent voor zilver. Zilver wordt vaak gecombineerd met andere metalen om sieraden te maken. Puur zilver is niet sterk genoeg. Anderzijds kunnen de verschillende metalen waaruit de legering bestaat allergische reacties veroorzaken. Denk je dat je misschien allergisch bent voor zilver? Laten we eens uitzoeken hoe het zich kan uiten en wat de oorzaak is.
ALLERGISCHE REACTIES OP LEGERINGEN
- Puur zilver :
Zuiver zilver is veel te zacht en kneedbaar om in sieraden (armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, enz.) te worden verwerkt. Daarom wordt het gecombineerd met andere metalen om stevige sieraden te maken die na verloop van tijd hun vorm behouden. Massief of sterling zilver wordt gecombineerd met een ander metaal om een legering te vormen. Er bestaan verschillende legeringen: zilver en koper, zilver en platina, zilver en roestvrij staal, enz. In het verleden werd ook nikkel gebruikt om sieraden te maken. Het is nu in Frankrijk verboden, omdat het zeer allergeen is. De allergie wordt dus waarschijnlijk veroorzaakt door een ander metaal.
- Rhodium :
Rhodium is een edelmetaal dat in sieraden wordt gebruikt om zilver te bedekken, als een vernis, om het te beschermen tegen oxidatie. Dit metaal is niet-allergeen, dus het is niet het metaal dat allergische reacties kan veroorzaken: jeuk, roodheid, enz. Gerhodineerde zilveren sieraden zijn beter bestand tegen de tijd, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze er langer als nieuw uitzien.
- Koper :
Koper is een van de meest gebruikte metalen bij het ontwerpen van zilveren sieraden: armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, enz. Het is onwaarschijnlijk dat het een allergie veroorzaakt, omdat het meestal in kleine hoeveelheden in sieraden aanwezig is. Massief zilveren 925-sieraden bestaan bijvoorbeeld uit 92,5% zilver en slechts 7,5% koper. Anderzijds kunnen 800 zilveren sieraden, die voor 80% uit zilver en voor 20% uit koper bestaan, allergieën veroorzaken. Koper is een metaal dat huidallergieën kan veroorzaken.
- Nikkel :
Nikkel is een bijzonder allergeen metaal. Het gebruik ervan bij de vervaardiging van sieraden wordt in Europa echter gecontroleerd. Toch moet u op uw hoede zijn. Sommige sieraden die in omloop zijn, met name kostuumsieraden, kunnen nikkel bevatten, en dat kan u allergisch maken.
DE SYMPTOMEN VAN EEN ZILVERALLERGIE
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een huidreactie en een allergische reactie. U kunt bijvoorbeeld een donkere huid krijgen doordat uw zilveren sieraden aanslaan, maar dat is niet noodzakelijkerwijs een allergie. Hetzelfde geldt voor roodheid en jeuk van de huid, maar u moet er zeker van zijn dat het ernstig, frequent en ondraaglijk is.
Een allergie openbaart zich meestal zeer snel, binnen 12 uur na het dragen van de sieraden. De meest voorkomende symptomen zijn :
- roodheid,
- jeuk op de huid,
- eczeem plaque
- en andere symptomen.
Reacties (jeuk, roodheid, enz.) komen zeer vaak voor en treden telkens op als de allergische persoon zilveren sieraden draagt, zowel bij mannen als bij vrouwen, ongeacht het soort sieraad. Ze zijn ook heel vervelend en treden vaak op in de lel, een heel gevoelig gebied, bij het dragen van oorbellen, maar kunnen ook optreden op de vingers bij een ring, op de pols bij een armband of in de hals bij een halsketting of ketting. Meestal gaat het om contactallergieën, wat betekent dat alleen het lichaamsdeel dat in contact komt met het sieraad reageert. De allergie verdwijnt vanzelf zodra het sieraad is verwijderd, of kan specifieke medicatie vereisen.
Argyrisme is de enige bekende zilvergerelateerde ziekte. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige inname van zilver, al dan niet in de vorm van stof. Mensen die lijden aan argyrisme vallen snel op doordat hun huid een grijsblauwe kleur heeft, in het algemeen of op bepaalde delen van het lichaam.
HOE KIEST U UW ZILVEREN SIERADEN ?
Zilveren sieraden (armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, enz.) zijn bijzonder modieus. Kies uw zilveren sieraden dus zorgvuldig uit om elk risico op allergie te vermijden. Zoek uit waar uw zilveren sieraden vandaan komen (fabrikant, plaats van vervaardiging). U kunt ook op het sieraad letten op het keurmerk, dat de echtheid van het sieraad bevestigt en u in staat stelt echt zilver te onderscheiden van verzilverde of zilverkleurige sieraden.